logo

News

Een wagen huren in het buitenland? Dan moet je hierop letten.

Prijzen en voorwaarden

Neem voor je vertrekt de tijd om de prijzen en de voorwaarden te vergelijken. Doe dit ruim op tijd, want in sommige periodes is het aantal beschikbare voertuigen beperkt. Ook ben je soms beter af met een fly & drive formule die sommige luchtvaartmaatschappijen aanbieden, omdat dit financieel interessanter is. Wees er ook van bewust dat de goedkoopste tarieven soms minder interessant zijn wanneer je de huurvoorwaarden en de waarborgen bekijkt.

Verzekeringen en franchises

In Europa is de autoverhuur standaard voorzien van een verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid (BA), waardoor je gedekt bent voor zowel materiële als lichamelijke schade die aan derden wordt toegebracht. Let echter op, want veel verhuurbedrijven hanteren een (soms aanzienlijk) eigen risico bij schade. Je kan aanvullende verzekeringen afsluiten om andere risico’s te dekken.

Oneerlijke contractuele voorwaarden

Sommige autoverhuurbedrijven bieden een optie voor het kopen van brandstof (FPO – Fuel Purchase Option) aan, waarbij ze de prijs van een volle tank in rekening brengen, zodat je het voertuig kan terugbrengen met een (bijna) lege tank. Wees echter voorzichtig, want de prijs die wordt aangerekend is vaak aanzienlijk hoger dan wanneer je zelf bij een tankstation zou tanken. Als deze optie automatisch is opgenomen in het contract, zonder dat je de keuze hebt om deze al dan niet te accepteren, is er sprake van een oneerlijke voorwaarde.

Ook eisen sommige verhuurbedrijven betaling via een creditcard, terwijl anderen reparatiekosten in rekening brengen zonder voorafgaande goedkeuring van de klant. Wees alert en verifieer dit bij het autoverhuurbedrijf voordat je het contract ondertekent.

Controle van de staat

Controleer zeker altijd de staat van de huurwagen vooraleer je ermee vertrekt. Doe dit aan de hand van een controledocument, samen met de verhuurmaatschappij. Noteer keurig elke kras, bluts of schade en neem desnoods foto’s. Ga ook na of alle documenten van de auto en het verplichte veiligheidsmateriaal (brandblusser, veiligheidsdriehoek, fluohesje(s), …) in de wagen aanwezig zijn.

Het is dus beter om de wagen terug te brengen tijdens de kantooruren van het verhuurbedrijf zodat de controle gelijktijdig door beide partijen kan plaatsvinden.

Rijbewijs en leeftijd

Bij de meeste autoverhuurmaatschappijen kan je pas een auto huren vanaf de leeftijd van 21 jaar of zelfs 25 jaar, én met rijervaring. Bij sommigen dien je een extra verzekering te onderschrijven voor jonge bestuurders of rekenen ze een meerkost aan.

Ook zal je in sommige landen buiten Europa een internationaal rijbewijs moeten kunnen voorleggen.

Verkeersregels

Zoek de geldende verkeersregels op in het land van bestemming. Bij een overtreding zal je aansprakelijk worden geacht en zal het autoverhuurbedrijf je de boete overmaken.