logo

News

Wie of wat verzekert de babysit?

Elke ouder met jonge kinderen weet dat het niet zo eenvoudig is om nog eens een avondje uit te gaan zonder kinderen. Want steeds wanneer je eropuit wil, heb je een babysit nodig. Eens je een babysit gevonden hebt, rijst de vraag hoeveel je hem of haar zal betalen. Maar dacht je er bijvoorbeeld ook aan om de babysit goed te verzekeren?

Waar gaan mensen op zoek om een babysit te vinden?

Is jouw vaste babysit op Erasmus vertrokken en ben je op zoek naar een nieuwe of heb je gewoonweg nog nooit beroep gedaan op een babysit en wil je daar binnenkort verandering in brengen? Dan zijn er heel wat mogelijkheden om een goede babysit te vinden.

Zo kan je bijvoorbeeld eens op zoek gaan bij de buren. Misschien woont er wel een jongen of meisje in je straat, die zich enkele avonden in de maand wil vrijmaken om op je kleine spruit te passen. Ideaal, want als de babysit in de buurt woont, hoef je je vaak geen zorgen te maken over het vervoer.

Daarnaast kan je ook eens te rade gaan bij vrienden, familie of collega’s. Misschien hebben zij connecties met een goede babysit of hebben zij kinderen die al wat ouder zijn en voldoende verantwoordelijkheid hebben om een avondje op je kinderen te passen.

Ken je echt niemand in je dichte omgeving? Dan zijn er nog altijd verschillende organisaties waar je beroep op kan doen zoals de Gezinsbond of zoekertjessites op het internet.

Hoeveel betaal je een babysit?

Als je voor de eerste keer een babysit in huis neemt, moet je nadenken over hoeveel je de babysit zal betalen voor zijn of haar bewezen hulp. Maar als je hier nog niet mee vertrouwd bent, kan het bepalen van een correct bedrag niet zo eenvoudig zijn. Wees dus zeker niet bang om eens rond te vragen bij familie en vrienden hoeveel zij een babysit gemiddeld betalen per uur of per avond. Ons advies is om, afhankelijk van het aantal kinderen en de taken, rekening te houden met een budget van 3 à 7 euro per uur.

Is jouw babysit wel verzekerd?

Als je via een erkende organisatie zoals de Gezinsbond een babysit laat komen, hoef je je geen zorgen te maken over de verzekering. Maar heb je een babysit gevonden via een zoekertjessite, familie, buren of vrienden, dan is de babysit niet automatisch verzekerd. Want, wat veel mensen misschien niet weten, is dat de familiale verzekering vaak niet voldoende is om ook je babysit te verzekering.

En dat is eigenlijk een probleem: want als jij iemand bij je thuis laat werken tegen betaling, dan ben je voor de wet een werkgever. En dan ben je wettelijk verplicht om voor die babysit een ‘verzekering huispersoneel’ te nemen. Die verzekering dekt lichamelijke letsels bij jouw babysit tijdens het babysitten en op zijn weg heen en terug.

Maar, materiële schade wordt dan weer niet gedekt door zo’n ‘verzekering huispersoneel’. Stel: je babysit breekt één of ander duur erfstuk van je oma, dan zal de verzekering voor huishoudpersoneel daar niks voor uitkeren (die dekt alleen lichamelijke schade bij arbeidsongevallen). Maar de verzekering van de Gezinsbond, die dekt dat soort materiële schade wél. Misschien iets om over na te denken, als je veel waardevolle dingen in huis hebt.

Voor meer informatie over de ‘verzekering huishoudpersoneel’ kan je terecht bij je makelaar.