logo

Winterbanden: waarop moet je letten?

Winterbanden zijn geen luxe-speeltje meer. Meer en meer bestuurders zijn overtuigd van de meerwaarde van winterbanden op het vlak van veiligheid. Maar vanaf wanneer moet je winterbanden opleggen? Is het wettelijk verplicht? En waar en wanneer riskeer je een boete?

Voordelen van winterbanden

Met de winter die eraan komt, is het weer tijd om winterbanden op te leggen. Waarom zijn winterbanden nuttig?

  • Winterbanden bieden meer grip bij slechte weersomstandigheden. Dat betekent niet dat het hoeft te sneeuwen. Een nat wegdek kan ook gevaarlijk zijn.
  • De remafstand is bij winterbanden korter dan bij zomerbanden.
  • Winterbanden voeren het water sneller af, zodat je minder kans hebt op aquaplaning.

Wanneer wisselen?

Algemeen wordt aangenomen dat het zinvol is om je zomerbanden te vervangen door winterexemplaren zodra de temperatuur onder 7 graden zakt. Opgelet, je moet steeds alle vier de banden vervangen!

Verplicht?

In België niet, maar in verschillende andere Europese landen is het gebruik van winterbanden wel verplicht bij winterse weersomstandigheden. Het bekendste voorbeeld is Duitsland. Daarnaast zijn winterbanden onder andere verplicht in Luxemburg, Oostenrijk, Finland, Tsjechië, Noorwegen, Kroatië, Slovenië en Zweden.

Ga je naar Italië, Frankrijk of Zwitserland, hou er dan rekening mee dat in bepaalde streken winterbanden verplicht zijn. Dit wordt gemeld via verkeersborden.

Volg je de regels niet en word je zonder winterbanden tegengehouden, dan levert dit je een boete op.

Extra tip: let ook op de bandenspanning!

Flinke schommelingen in temperatuur kunnen leiden tot een ongelijkmatige bandenspanning. Als de omgevingstemperatuur zakt, daalt ook de spanning van de band. Aangezien de meeste mensen hun winterbanden bij gemiddelde temperaturen van rond de 7 graden zullen wisselen, is het raadzaam om tijdens de echte winterkou de bandenspanning extra te controleren.

Heb je vragen over winterbanden of twijfel je ergens over? Laat je dan best adviseren bij je autogarage of een bandenspecialist.

Bron: Allianz